به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کُردتودی، حادثه پلاسکو و رسانه ای شدن سایر حوادث در شهرهای کوچک و بزرگ کشور که جان و مال شهروندان را به مخاطره می اندازند تلنگری به وضعیت مقوله ایمنی و سلامت شهروندی می باشد. مباحثی که حتی شهر سقز هم با وجود حوادث تلخ گذشته از جمله حادثه دردناک آتش سوزی تالار عروسی و بحث بهداشت شغلی و ایمنی خود کارگران و پیمانکارن زیر مجموعه و ماشین آلالت شهرداری با آن بیگانه نیست.
بر اساس آمار سازمان بینالمللی کار، هر ثانیه ۸ اتفاق در سراسر جهان روی میدهد، در این صورت اگر قربانی هر حادثه را یک نفر حساب کنیم، باید ادعا کرد هر ثانیه جان ۸ نفر از انسانها با مخاطره روبرومیشود. این آمار بیانگر اهمیت و ضرورت وجود نهادهایی در حوزه ایمنی، بهداشت و محیط زیست در همه فعالیت های بشری اعم از زندگی شهری و یا فعالیت های صنعتی است.
پیرو تدوین سامانه های مدیریت یکپارچه محیط زیست، ایمنی و بهداشت شغلی در سال های 1996 و 1999 و کسب موفقیت از بکارگیری این سیستم های مدیریتی، شرکتهای نفتی معتبر جهان نظیر شل، بی پی، توتال، انجمن بین المللی تولید کنندگان نفت و گاز (OGP) و غیره به تدوین راهنمای استقرار و توسعه سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE-MS) پرداختند.در اواخر سال 1380 پیرو تایید وزیر نفت مبنی بر استقرار سیستم مدیریت HSE در این وزارتخانه، شورای مرکزی نظارت بر ایمنی و آتش نشانی، نسبت به انتخاب و ترجمه خطوط راهنمای HSE-MS تدوین شده توسط OGP همت گمارد و بدین ترتیب سیستم مدیریت HSE در ایران به صورت رسمی مطرح گردید. اما در شهرداری ها در اسفند 1387 خط مشی مدیریت HSE شهرداری تهران به ارکان این سازمان ابلاغ گشت و نگاه نوین و جامع به مقوله بهداشت، ایمنی و محیط زیست به حوزه مدیریت شهری در ایران راه یافت. از آنجا که سلامت شهروندان با کاهش مخاطرات زندگی شهری، فراهم ساختن بهداشت عمومی و حرفه ای دسترسی به محیط زیستی سالم گره خورده است، استقرار مدیریت یکپارچه HSE در شهرداری ها میتواند به برکت مدیریت جامع در این سه حوزه، تاثیر بسزایی در افزایش کمی و کیفی سطح رفاه شهروندی و توسعه پایدار شهر بگذارد و باعث جلوگیری از وقوع شمار زیادی از حوادث و خسران جانی و مالی به شهروندان و نیروهای شهرداری و زیرمجموعه های مرتبط گردد.
همانطور که گفته شد مدیریت یا دپارتمان HSE دارای بخشهای ایمنی، بهداشت و محیط زیست خواهد بود که با اعمال مدیریت واحد و هم افزایی توان خدمت رسانی، سیاستگذاری و جذب بودجه را در شهرداری ها دو چندان میکند. سازمان آتشنشانی زیر نظر بخش ایمنی در دپارتمان HSE خواهد بود. بخش ایمنی علاوه بر ارائه خدمات به حادثه دیدگان، در پیشگیری از وقوع حوادث از طریق مدیریت و پایش دقیق تمامی فعالیتهای شهری اعم از ساخت و ساز، کارگاهی و خدمات رسانی، مبلمان، طراحی خیابانها و دسترسی های شهری و غیره فعال است. در بخش محیط زیست تمامی موازین کنترل آلایندگی های هوا، آب و خاک در حوزه شهری رصد و کنترل میگردند. مسائل مربوط به بهداشت حرفه ای (شغلی یا صنعتی)و بهداشت عمومی هم در بخش بهداشت سازماندهی میگردند. سازمان مدیریت پسماند مجموعه دیگری است که در ساختار شهرداریها وجود دارد و ذیل مدیریت HSE قرار میگیرد.
امروزه کمبود آموزشها و خدمات HSE درحوزه شهروندی کاملاً مشهود بوده و کمبود فرهنگ HSE وعدم آشنایی با قواعد والزامات HSE درزندگی شهری، هزینهی زیادی را به مدیران شهری، محیط شهری وشهروندان تحمیل کرده است که با استقرار مدیریت HSE به این امر کمک شایانی میشود. باتوجه به تجربه موفق مدیریت HSE در صنعت نفت بعنوان یک صنعت پیشگام در این حوزه و روند فراگیر شدن مدیریت HSE در سایر حوزه ها اعم از شهرداریها، بیمارستانها و غیره به نظر میرسد حرکت شهرداری سقز به این سو میتواند جایگاه ممتازی را برای این نهاد در بین شهرداریهای همتراز ایجاد کند و سطح خدمات و کیفیت زندگی بالاتری را برای شهروندان و پرسنل خود رقم بزند. به امید روزی که شاهد شهری بدون حادثه، محیط زیستی سالم و بهداشت حرفه ای و عمومی درخور در شهر سقز باشیم.
به گزارش کُردتودی، HSE MS نظام واحدی است که صنایع برای یکپارچه کردن و رسیدن به دید منطقی و فراگیر در زمینه ایمنی، بهداشت و محیط زیست برای مدیریت این بخش پیشنهاد نمودند؛ که به دلیل پیوستگی و در هم تنیدگی این مقولهها نظامی واحد به نام HSE تشکیل شد. در برخی صنایع نیز تضمین کیفیت نیز به این مجموعه اضافه گردید HSEQ به عبارتی سادهتر استاندارد HSE روندی مدیریتی برای پوشش دادن نقاط ضعف ایمنی و بهداشتی یک مجموعه صنعتی خواهد بود.
برگرفته از سایت خبر فارسی