>> صفحه اصلی
         >> درباره روسانا
         >> اخبار
         >> مقالات
         >> تماس با ما
         >> نمایشگاهها









 
جستجو در سایت
نگاهی به نوسانات بازار جهانی نفت در هفته منتهی به ٢٢ مهر ماه

شانا_گروه نفت: تقویت شاخص های اقتصادی کشورهای صنعتی، بحران سیاسی در لیبی، افزایش تقاضای فراورده در آسیا، همچنین تقویت نسبی تقاضا در بازار نفت به دنبال حل اختلاف بودجه در آمریکا به افزایش محسوس قیمت های نفت اوپک در هفته منتهی به ٢٢ مهر ماه (١٥ تا ٢٢ مهر ماه) نسبت به هفته پیش از آن منجر شد.

 

در دوره زمانی یاد شده قیمت های نفت خام برای سبد اوپک ١,١٩ دلار در بشکه افزایش یافت و به ١٠٧.٥٤ دلار در هر بشکه رسید.

تعطیلی بخشی از دولت آمریکا باعث شد قیمت‌های نفت‌خام تحت فشار قرار بگیرد، زیرا احتمال داشت این وضعیت به تضعیف تقاضا برای نفت‌خام منجر شود، به ویژه آنکه آمار منتشر شده درباره ذخیره سازی های نفتی در آمریکا که از سوی اداره اطلاعات انرژی این کشور منتشر می‌شود، نشان داد که ذخیره سازی های نفت خام در این کشور به میزان ٦,٨ میلیون بشکه افزایش یافته است.

از آنجایی که در یک سال گذشته چنین افزایشی بی‌سابقه است، قیمت‌های نفت خام تحت تاثیر قرار گرفتند، زیرا وضعیت ذخیره سازی های نفت‌خام آمریکا این احتمال را تقویت کرد که اوضاع فعلی دولت آمریکا که به تعطیلی موقت ٨٠٠ هزار نفره در مشاغل بخش عمومی منجر شده است، باعث ضعف تقاضا برای نفت شده است. البته تعطیل برخی از واحدهای پالایشی برای انجام عملیات تعمیر و نگهداری برای آمادگی ورود به فصل سرد سال نیز در کاهش تقاضا برای نفت خام در این کشور موثر بود.    

اما به هر حال، قانونگذاران آمریکایی اعلام کرده اند که به طور موقت با تمدید سقف بدهی‌های دولت موافقت کرده اند. اعلام این خبر تاحدودی توانست روند نزولی قیمت های نفت‌خام را متوقف ساخته و به تقویت قیمت های نفت خام کمک کند. تحلیلگران اقتصادی اعتقاد دارند اقدام کنگره برای این که دولت آمریکا به تعطیلی کامل کشیده نشود، می تواند از وارد شدن اقتصاد جهانی به یک دوره رکود دیگر جلوگیری کند.

درهفته منتهی به ٢٢ مهر ماه، نگرانی های ژئوپلتیک توانست به تقویت قیمت های نفت خام منجر شود، در این هفته اوضاع سیاسی در لیبی توجه بازار را به خود جلب کرد. ربایش نخست وزیر لیبی از سوی گروه‌های مسلح باعث نگرانی بازار شد،هرچند وی به سرعت آزاد شد اما باعث شد که اطمینان بازار نسبت به اوضاع شکننده سیاسی لیبی متزلزل شود.

در حال حاضر تولید نفت خام لیبی بعد از یک دوره کاهش توانسته است به ٧٠٠ هزار بشکه در روز بازگردد. در ماه گذشته اعتصابات و درگیری بین گروه های مسلح در تاسیسات نفتی باعث شده بود که تولید نفت در این کشور به ١٥٠ هزار بشکه در روز تنزل یابد. در شرایط فعلی اغلب پایانه‌های نفتی در شرق لیبی تعطیل است و این کشور توانسته است صادرات خود را در ده روز اولیه ماه اکتبر به ٣٤٠ هزار بشکه در روز برساند. این موضوع در کنار افزایش برنامه بارگیری نفت‌خام در دریای شمال توانسته است قیمت نفت خام دریای شمال را تحت فشار قرار دهد.

در دوره زمانی یاد شده عرضه نفت‌خام در مدیترانه به اندازه کافی وجود داشت و انجام عملیات تعمیر و نگهداری در پالایشگاه های این منطقه باعث شد تقاضا برای نفت خام کاهش یابد به همین دلیل قیمت نفت خام بازار مدیترانه تحت فشار قرار داشت.

بازار فرآورده در آمریکا:

قیمت انواع فرآورده‌های نفتی در این بازار به دلیل انجام تعمیرات دوره‌ای و کاهش میزان بهره‌برداری از پالایشگاه‌ها به ٨٦ درصد که پایین‌ترین درصد بهره‌برداری از سه ماهه اول سال به بعد محسوب می‌شود، با افزایش روبرو شد.

قیمت بنزین در هفته مورد بررسی، تحت تأثیر افت سطح ذخیره‌سازی و کاهش تولید از سوی پالایشگاه، با افزایش روبرو شد و اختلاف قیمت آن با نفت‌خام شاخص وست‌تگزاس ‌اینترمدیت به ٧ دلار در هر بشکه رسید.این امر، فرصت صادرات بنزین از سوی پالایشگران اروپایی به آمریکا را فراهم کرد.

افزایش سطح ذخیره‌سازی‌های سوخت جت و رسیدن به بالاترین سطح در ٦ ماه گذشته، کاهش قیمت این فرآورده نفتی را به دنبال داشت. سطح ذخیره‌سازی سوخت جت در تمام نواحی آمریکا به غیر از سواحل آتلانتیک با افزایش روبرو شد. البته بالاتربودن قیمت سوخت‌های گرمایشی در مقایسه با قیمت سوخت جت، پالایشگران را بر آن داشت تا اقدام به تزریق این فرآورده نفتی به داخل سوخت‌‌های گرمایشی کنند و بدینوسیله با قیمتی بالاتر و سوددهی بیشتر به بازار عرضه کنند. با این حال حجم سوخت جت مخلوط شده با سوخت‌های گرمایشی با محدودیت همراه است.

بازار فراورده در اروپا

قیمت‌های بنزین در این بازار در هفته منتهی به ٢٢ مهر ماه نیز با افزایش روبرو شد، زیرا پالایشگران فعال در اروپا، اقدام به صادرات این فرآورده نفتی به آمریکا کردند و همین امر، افت سطح ذخیره‌سازی بنزین در ذخیره‌سازی‌های غیر دولتی و مستقل ناحیه رتردام را در پیش داشت.

افزایش قیمت سوخت دیزل در این منطقه، شرایط را برای صادرات این فرآورده نفتی از سایر نقاط به این بازار فراهم کرد. این در حالی بود که پالایشگران فعال در اروپا نیز تولید سوخت دیزل را در اولویت بالاتری نسبت به تولید سوخت جت قرار دادند.

تقاضای نفتا از سوی کارخانجات پتروشیمی فعال در اروپا، باعث افزایش قیمت این فرآورده نفتی و کم شدن افت قیمتی آن در برابر نفت‌خام شد.

تحلیلگران، دلیل اصلی افزایش تقاضای نفتا را بالا بودن قیمت گاز مایع و تمایل بیشتر کارخانجات پتروشیمی به مصرف نفتا در مقابل این فرآورده نفتی می‌دانند.

افزایش تقاضای نفت‌کوره از سوی شرکت‌های کشتیرانی از یک طرف و بالا رفتن حجم واردات این فرآورده نفتی از طرف دیگر، باعث کاهش قیمت نفت‌کوره در بازار اروپا شد. عمده محموله‌های وارداتی این فرآورده سنگین پالایشگاهی از سوی کشورهای برزیل، روسیه و انگلستان بوده است.

بازار فراورده در آسیا

در هفته منتهی به ٢٢ مهر ماه، افزایش تقاضای بنزین از سوی کشورهای عمده واردکننده این فرآورده نفتی، مانند اندونزی، باعث بالا رفتن قیمت آن دربازار آسیا شد. افزایش تقاضای بنزین از سوی اندونزی، بیشتر به دلیل انجام تعمیرات فصلی در برخی پالایشگاه‌های بزرگ آن کشور مانند پالایشگاه ١٢٥ هزار بشکه در روز بالونگان متعلق به شرکت نفت پترومینا بوده است.

کاهش تولید سوخت دیزل در این ناحیه، به دلیل انجام تعمیرات دوره‌ای در برخی پالایشگاه‌ها، که افزایش قیمت این فرآورده نفتی را به دنبال داشت، فرصت صادرات سوخت دیزل به سایر بازارها مانند اروپا را کاهش داد.

نزدیک شدن به فصل سرما، نیروگاه‌های برق فعال در آسیا را تشویق به خرید نفت‌کوره و ذخیره‌سازی این فرآورده کرد و همین امر قیمت این فرآورده نفتی در بازار را افزایش داده است. تقاضا برای نفت‌کوره از سوی نیروگاه‌های حرارتی ژاپن نیز به میزان چشمگیری افزایش یافته است و در هفته منتهی به ٢٢ مهر ماه، حجم واردات این فرآورده نفتی از سوی ژاپن به ٥,١١ میلیون بشکه، بالاترین سطح در ٢٢ هفته گذشته، رسید.

    
لیست موضوعات
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت نزد موسسه رایزنی و سلوک آموزش نوا محفوظ می باشد.
طراحی سایت و میزبانی وب : ایران طراح